joi, 12 august 2010

Vacanta

Maine plec la Sunwaves! asa ca voi mai scrie abia cand ma intorc p'acasa:D
bbye

marți, 10 august 2010

Trei reguli pentru interpretarea corecta a gesturilor

Ceea ce vedem si auzim intr-o anumita situatie nu reflecta neaparat atitudinea reala a oamenilor.Trebuie sa urmati trei reguli de baza pentru ca lucrurile sa iasa bine.

Regula 1: Cititi gesturile grupate


Una din cele mai grave greseli pe care o poate face un incepator in ale limbajului trupului este sa interpreteze un gest izolat de celelalte gesturi sau de circumstante.De exemplu, scarpinatul pe cap poate insemna mai multe lucruri - transpiratie, nesiguranta, matreata, paduchi,uitare sau minciuna - in functie de celelalte gesturi impreuna cu care apare.Ca si limbajul vorbit, si limbajul trupului are cuvinte, propozitii si reguli de punctuatie.Un anumit gest este ca si un cuvant, el poate avea mai multe sensuri.

Dar numai cand plasezi un cuvant intr-o propozitie, alaturi de alte cuvinte, poti pricepe cu adevarat sensul lui.Gesturi grupate intr-o "propozitie" numita buchet de gesturi (cluster), dezvaluie intotdeauna adevaratele sentimente si atitudini ale unei persoane.Un "buchet" al limbajului trupului are nevoie de cel putin trei gesturi pentru a putea defini corect fiecare gest.O persoana perspicace este cea care poate citi propozitiile limbajului trupului si le poate confrunta cu precizie cu propozitiile verbale.

Fiecare din noi are unul sau mai multe gesturi pe care le repeta periodic, fie ca pur si simplu ne plictisim, fie pentru ca suntem presati.Atingerea continua a parului sau rasucirea lui este un astfel de exemplu, dar izolat de celelalte gesturi poate insemna , intre altele,si ca persoana se simte nesigura sau anxioasa.De altfel, oamenii isi mangaie parul sau crestetul pentru ca astfel ii alintau mamele lor cand erau copii.Iata un astfel de buchet numit evaluare critica folosit atunci cand cineva nu e impresionat de ce aude.
Principalul semn de evaluare critica este gestul mainii aduse la fata cu aratatorul indreptat in sus in timp ce un alt deget acopera gura,iar degetul mare sprijina barbia.Alte dovezi ca barbatul din imagine are pareri critice despre ceea ce aude sunt picioarele incrucisate strans si celalalt brat incrucisat peste trup (pozitie defensiva), in timp ce capul si barbia sunt lasate in jos ( semn negativ, ostil).Aceasta "propozitie" de limbaj al trupului spune ceva de genul :"Nu-mi place ce spuneti" , "Nu sunt de acord" , "Am retineri fata de ceea ce spuneti".


Hillary Clinton foloseste acest buchet de gesturi cand nu e convinsa de cele auzite!

Urmeaza Regula 2 dar un pic mai tarziu.

luni, 9 august 2010

Gesturi universale

Ridicarea din umeri e un bun exemplu de gest universal care este folosit atunci cand cineva nu cunoaste raspunsul la o intrebare sau nu intelege cele afirmate.E un gest multiplu ,format din 3 parti : palmele expuse arata ca nu ascunde nimic in maini,umerii ridicati protejeaza gatul de atac iar sprancenele ridicate sunt un salut universal de supunere.


Tot asa cum limba vorbita difera de la o cultura la alta , si anumite semnale ale limbajului trupului pot fi diferite in diversele culturi.In timp ce un gest poate fi obisnuit intr-o anumita cultura , avand o interpretare clara, el poate fi de neinteles in alta cultura sau poate avea un inteles complet diferit.

Maine vom discuta despre Interpretarea corecta a gesturilor.:)

Innascut, genetic sau dobandit prin cultura?

      Cand va incrucisati bratele pe piept puneti bratul stang peste cel drept, sau cel drept peste cel stang? Majoritatea nu poate spune ce face pana nu incearca.Incrucisati-va bratele chiar acum si incercati sa inversati rapid aceasta pozitie.Una din pozitii o veti simti comoda, cealalta - nu! Dovezile arata ca acest gest este determinat genetic si nu poate fi schimbat. "sapte din zece oameni isi pun bratul stang peste cel drept"

      "Exista multe diferentele culturale , insa principalele semnale ale limbajului trupului sunt aceleasi peste tot"

Ramane insa de clarificat daca anumite gesturi devin deprinderi prin invatare culturala sau sunt ereditare.De exemplu, majoritatea barbatilor imbraca haina incepand cu maneca dreapta, iar majoritatea femeilor cu maneca stanga.Asta arata ca barbatii isi folosesc emisfera stanga pentru actiune , in timp ce femeile pe cea dreapta.Cand un barbat trece pe langa o femeie pe strada aglomerata, isi intoarce corpul spre ea.Femeia in aceeasi situatie isi fereste instinctiv corpul ca sa-si protejeze sanii.Este aceasta o reactie feminina innascuta sau invatata inconstient privind la alte femei?

duminică, 8 august 2010

Salut

Fiind prima mea postare pe blog , vreau sa va salut si sa va spun despre ce este vorba ...citand  :

 "Unghiile , manecile , ghetele , genunchii pantalonilor, bataturile aratatorului si ale degetului mare , expresia , manseta camasii , miscarile - fiecare din  ele dezvaluie clar ocupatia unui barbat. E aproape de neconceput ca toate acestea ar putea da gres in lamurirea unui caz de anchetator priceput" (Sherlock Holmes 1892)

Acest blog va fi despre limbajul trupului , intrand mai tarziu in detaliu catre expresiile si microexpresiile faciale.
Scopul acestui blog este de a va documenta si pune in aplicare ce invatati aici , si de a va face sa vedeti altfel lucrurile.

De maine vom incepe studiul propriu zis!
Studiu placut!