sâmbătă, 6 noiembrie 2010

CAPITOLUL 3: FARMECUL ZAMBETULUI SI AL RASULUI

Introducere in zambete:)

Bob privea lung prin incapere cand puse ochii pe o bruneta atragatoare.Parea sa-i zambeasca si , nefiind greu de cap, traversa rapid incaperea si incepu sa-i vorbeasca.Ea nu parea vorbareata, dar ii zambea in continuare, asa ca el a insistat.Una din prietenele lui care trecea pe acolo i-a soptit: "Las-o in pace Bob...te crede un idiot". Bob a ramas consternat. "Dar si acuma zambeste!" Ca majoritatea barbatilor , Bob nu intelegea semnificatia negativa a zambetului de femeie cu buzele stranse si dintii invizibili.


In copilarie , daca aveam musafiri , bunica ne indemna intotdeauna sa zambim, sa ne aratam dintii albi , fiindca instinctiv ca asta le produce celorlalti o reactie pozitiva.
Primele studii stiintifice inregistrate despre zambet dateaza din perioada de inceput a secolului 19, cand omul de stiinta francez, Guillaume Duchenne de Boulogne , a folosit electrodiagnosticul si stimularea electrica pentru a distinge zambetul de bucurie,de alte tipuri de zambete.El a studiat functionarea muschilor fetei pe chipurile oamenilor executati prin ghilotinare.A actionat asupra muschilor fetei din diverse unghiuri pentru a cataloga si inregistra ce tip de zambet produc anumiti muschi.A constatatca zambetele sunt controlate de doua perechi de muschi: muschii zigomatici mari, care merg in jos , pe partile laterale ale fetei, si se leaga de colturile gurii, si muschii orbiculari din jurul ochiului.Zigomaticii mari trag gura in jos ca sa expuna dintii si sa largeasca obrajii, in timp ce orbicularii ochiului ingusteaza ochii si duc la aparitia "labei de gasca".

E important sa intelegem cum functioneaza acesti muschi, fiindca zigomaticii mari sunt controlati voluntar - cu alte cuvinte, sunt folositi ca sa produca zambete false, mimand bucuria in incercarea de a parea prietenos sau supus.Orbicularii ochilor actioneaza independent si dezvaluie adevaratele sentimente ale unei persoane printr-un zambet sincer.Deci, primul loc unde trebuie sa priviti daca vreti sa verificati sinceritatea unui zambet este zona cu riduri situata in jurul ochilor.

Un zambet natural produce riduri caracteristice 
in jurul ochilor - oamenii nesinceri 
zambesc numai cu gura

In zambetul de bucurie nu numai colturile gurii sunt impinse in sus , ci se contracta si muschii din jurul ochilor, in timp ce in alte tipuri de zambet, numai gura zambeste.
Oamenii de stiinta pot deosebi zambetele adevarate de cele false prin folosirea unui sistem de codificare a activitatii faciale (Facial Action Coding System - FACS), conceput de profesorul Paul Ekman , de la Universitatea din California si dr.Wallace V. Friesen, de la Universitatea din Kentucky.Zambetele sincere sunt produse in partea inconstienta a creierului, ceea ce inseamna ca sunt automate.Cand va place ceva, acea parte a creierului care prelucreaza emotiile emite niste semnale care fac ca muschii fetei si ai gurii sa se contracte, obrajii sa se ridice , ochii sa se ingusteze, iar sprancenele sa coboare putin.

Fotografii din tarile de limba engleza va cer sa
spuneti "cheese", pentru ca pronuntia acestui cuvant
trage de muschii zigomatici mari.Dar rezultatul
e un zambet fals si o poza care pare nesincera.

Ridurile din jurul ochilor pot aparea si in zambetele false fortate,iar obrajii se pot umfla, facand ochii sa para ca se strang si ca zambetul e sincer.Dar exista semne care ne ajuta sa distingem aceste zambete de cele sincere.Cand un zambet e sincer, partea carnoasa dintre sprancene si pleoapa  - care acopera ochiul - se misca in jos , iar capatul sprancenei coboara putin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu